Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

Αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

Τί είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες;
Ως αντιοξειδωτικές ουσίες χαρακτηρίζονται τα συστατικά των τροφίμων τα οποία προσταστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες συμμετέχουν στη διαδικασία της οξείδωσης. Η οξείδωση είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού. Οι ελεύθερες ρίζες εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του καπνίσματος, της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, της έκθεσης σε τοξικές για τον οργανισμό ουσίες, της ανθυγιεινής διατροφής και διαφόρων άλλων αιτίων.

Πού χρησιμεύουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες;     
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω της παραπάνω ιδιότητάς τους προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορισμένες αναπνεύστικές παθήσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις. Ταυτόχρονα καθυστερούν τη διαδικασία της γύρανσης  και προστατεύουν την όψη του δέρματος από αλλοιώσεις (π.χ. σχοιματισμός κυτταρίτιδας).
         
Ποιές είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες;
Ανάμεσα στα συστατικά της τροφής που έχουν αντιοξειδωτική δράση ξεχωρίζουν: η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και οι πολυφαινόλες.

Ποια τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες;
Τις αντιοξειδωτικές ουσίες τις συναντάμε κατά κύριο λόγο σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, βότανα, κρασί, αποξηραμένα φρούτα, μπύρα, ελιές, ελαιόλαδο, μαστίχα, κακάο, όσπρια. Ένας τρόπος να ξεχωρίσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι το χρώμα τους. Ζωηρά χρώματα όπως το πράσινο, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το μωβ και το ροζ υποδεικνύουν την παρουσία αντιοξειδωτικών στο τρόφιμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η τομάτα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα κόκκινα φασόλια και το κρεμμύδι.

Αν θέλετε λοιπόν να διατηρήσετε την καλή σας υγεία και και τη ζωντάνια της επιδερμίδας σας δεν έχετε παρά να βάλετε στο πιάτο σας ... χρώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου