Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς ακριβώς λειτουργούν οι ακραίες δίαιτες;



Ακολουθώντας μία ακραία δίαιτα είναι εφικτό να χάσουμε αρκετό βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα επανακτήσουμε το βάρος που χάθηκε πολύ σύντομα.
Όταν το βάρος χάνεται απότομα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο απώλεια υγρών και μυικού ιστού και σε μικρότερο βαθμό απώλεια λίπους. Κάθε φορά που εφαρμόζεται μία ακραία δίαιτα χάνεται επιπλέον μυική μάζα η οποία δεν αναπληρώνεται. Επειδή στους μυς πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των «καύσεων» του οργανισμού, η απώλεια μυικής μάζας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του μεταβολισμού. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πολλές γυναίκες που ακολουθούσαν συχνά ακραίες δίαιτες δυσκολεύονται πολύ να χάσουν βάρος.:

Ένα υγιές άτομο μπορεί να αντέξει μία ακραία δίαιτα που διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες,ηλικιωμένοι και άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και λοιπές χρόνιες νόσους. Οι ομάδες αυτές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε προβλήματα που έχουν σχέση με το καρδιαγγειακό ή τογαστρεντερικό σύστημα και τα οποία οφείλονται στην παρατεταμένη νηστεία και τον κακοσιτισμό. Επιπλέον αποτελεί συχνό φαινόμενο έφηβες κοπέλες να ακολουθούν ακραίες δίαιτες με αποτέλεσμα καθυστέρηση στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Συχνή παρενέργεια των ακραίων διαιτών αποτελούν η εμφάνιση αμηνόρροιας και οστεοπενίας ακόμη και σε μικρές ηλικίες.

Η χρήση καθαρτικών που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύει μία ακραία δίαιτα συχνά συνδέεται με την ύπαρξη διατροφικών διαταραχών όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Επιπλέον η κακή και υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και σοβαρές βλάβες στο κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου