Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

 Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας. Πάνω από το 50% των αμερικάνων είναι υπέρβαροι, ενώ ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Στην Ελλάδα, αν και δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για τα αντίστοιχα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας, τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών δείχνουν πως ακολουθούμε κατά πόδας το αμερικάνικο πρότυπο. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες στεφθήκαμε επίσημα με τον τίτλο του πιο παχύσαρκου λαού της Ευρώπης.
            Συνεπώς η διατροφή και το αδυνάτισμα απασχολεί μία πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα. Η κοινή λογική λοιπόν λέει  πως η επιχείρηση αδυνάτισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδής. Έτσι πολλοί «ειδικοί» και μη προσπαθούν να καρπωθούν τη συγκεκριμένη κατάσταση δημοσιεύοντας δίαιτες οι οποίες υπόσχονται θαύματα. Οι υποσχέσεις αυτές εγγυώνται αδυνάτισμα με διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
            Οι δίαιτες αυτές συνήθως δημοσιεύονται  από άτομα τα οποία δεν διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση (π.χ. ηθοποιοί, χορευτές), είτε είναι επιστήμονες υγείας,  αλλά από ειδικότητες διαφορετικές από αυτή του διαιτολόγου. Έτσι καθημερινά πέφτουν στα χέρια μας δίαιτες που άλλοτε εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη προτείνοντάς του «μαγικά τρόφιμα» και άλλοτε  διαθέτουν μία φαινομενική επιστημονικότητα αλλά ουσιαστικά αντιτίθενται στις βασικές αρχές του μεταβολισμού.
            Σήμερα κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός ανορθόδοξων διαιτών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ευρέως γνωστές όπως η δίαιτα του Dr Atkins, του συνδυασμού τροφίμων, των ομάδων αίματος, της Ζώνης, των αρνητικών θερμίδων, όπως επίσης και η δίαιτα της λαχανόσουπας, του Beverly Hills και των αστροναυτών!
            Μία αδρή κατηγοριοποίηση κατατάσσει τις ανορθόδοξες δίαιτες στις εξής κατηγορίες:
§               Κετογονικές δίαιτες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες.
§               Δίαιτες μονοφαγίας
§               Δίαιτες συνδυασμού τροφίμων που απαγορεύουν την ταυτόχρονη λήψη κάποιων τροφών.
§               Δίαιτες με βάση τις ομάδες αίματος.

Το γεγονός ότι οι δίαιτες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή δημιουργεί ένα δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης πολλών και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι παρενέργειες οι οποίες αναφέρονται μετά από εφαρμογή τέτοιων διαιτών είναι καταβολή, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και πιο σοβαρές όπως υπερχοληστερολοαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, αναιμία, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών, σπάσιμο νυχιών και πιο συστηματικές βλάβες.
            Η απώλεια βάρους που συνήθως παρατηρείται στις ανορθόδοξες δίαιτες οφείλεται σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους. Έτσι την επόμενη φορά που θα ακούσετε για μία δίαιτα που επικαλείται «μαγικά τρόφιμα» και μαντζούνια, γρήγορη απώλεια βάρους, αυστηρά μενού, καλά ή κακά τρόφιμα και δε γνωρίζετε από πού … κρατάει η σκούφια της, ας είστε περισσότερο επιφυλακτικοί και υποψιασμένοι.
            Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει ισορροπημένη διατροφή, αλλαγή διατροφικών συνηθειών και φυσικά συστηματική άσκηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου