![]() | ![]() | ![]() |
Δευτέρα, 07 Μάιος 2012 12:17 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
![]() Έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας του προϊόντος
Επειδή όπως προαναφέρθηκε, οι φράουλες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόφιμο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στην επιλογή τους κατά την αγορά όσο και στην αποθήκευσή και τη συντήρησή τους στο σπίτι. Επιλέγουμε φράουλες οι οποίες θα έχουν ζωντανό κόκκινο χρώμα και μικρό ή κανονικό μέγεθος. Δεν αγοράζουμε χτυπημένες, αλλοιωμένες φράουλες αλλά καθαρές και με ζωηρό χρώμα. Ακόμα και αν αγοράσουμε αλλοιωμένες φράουλες δεν τις καταναλώνουμε. Τέλος κατά την αγορά της φράουλας προσέχουμε ώστε όλες να έχουν το πράσινο κοτσάνι τους.
Όταν τις φέρουμε στο σπίτι, τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο απομακρύνοντας πρώτα χαλασμένους καρπούς. Οι φράουλες είναι καλό να αποθηκεύονται στο ψυγείο για διάστημα έως 2 ημέρες. Δεν πλένουμε ποτέ τις φράουλες που πρόκειται να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε οπωσδήποτε στις φράουλες τα πράσινα κοτσάνια. Όταν έρθει η ώρα της κατανάλωσης, τις πλένουμε και τις καταναλώνουμε στις επόμενες 2 ώρες. Οι φράουλες καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και επεξεργάζονται (κονσέρβες, χυμοί και άλλα). Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες. Διατροφική αξία
*Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Οι φράουλες περιέχουν σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη), φυτικές ίνες και νερό (σε ποσοστό 90,9%). Σε μικρές συγκεντρώσεις βρίσκουμε στη φράουλα ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ και κάλιο.
Οι φράουλες, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C διαθέτει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Η συνδυασμένη παρουσία βιταμίνης C και φυτοχημικών ουσιών στο προϊόν, το καθιστούν μία ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας. Επιδημιολογικές έρευνες επισημαίνουν μία συνεπή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνοντας ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχεται από διάφορες «φυτοχημικές» ουσίες. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες όπως το ελαϊκό οξύ και ορισμένα φλαβονοειδή όπως οι ανθοκυανίνες, η κερκετίνη, η καμπφερόλη, και οι κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ουσίες με αντιοξειδωτική δράση βοηθούν στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων εμποδίζοντας την οξείδωση- καταστροφή της LDL (κακής) χοληστερόλης. Έτσι, η αθηρωματική πλάκα σταθεροποιείται και δεν αυξάνεται σε όγκο. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου με αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας θρόμβωσης. Τρόποι κατανάλωσης της φράουλας
Οι φράουλες καταναλώνονται και μόνες τους σαν σνακ. Για να αποφύγουμε την προσθήκη ζάχαρης ή σαντιγύ μπορούμε να τις αφήσουμε για λίγο στο ψυγείο μέσα σε χυμό πορτοκάλι ώστε να αυξηθεί η γλυκύτητά τους.
Πλέον αναζητούμε δροσιστικά γεύματα και σνακ. Θυμηθείτε ότι μία γευστική φρουτοσαλάτα ή ένα ρόφημα με φράουλα μπορεί να σας δροσίσει χωρίς να επιβαρύνει τη διατροφή και την υγεία σας. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου