Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων



Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται ως από τις πιο επικύνδυνες περιόδους του χρόνου για την αύξηση του βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι κατα τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση βάρους από 2 έως 6 κιλά. Η αύξηση αυτή είναι δυσανάλογη της χρονικής διάρκειας των γιορτών. Συνεπώς είναι προφανές ότι η περίοδος αυτή είναι πλούσια καταχρήσεων. Οι συνήθεις διατροφικές καταχρήσεις που παρατηρούνται την περίοδο αυτή αφορούν τα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά και φυσικά το φαγητό.
Όσο αφορά τα γλυκά είναι γνωστό ότι σε όλα τα σπίτια κυκλοφορούν τα παραδοσιακά εποχικά γλυκά οπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, χριστουγεννιάτικα κέικ κλπ. Είναι γνωστό ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτά ευθύνονται για τα περιττά κιλά που θα αποκομίσουμε... Ωστόσω δεν δημιουργούν μόνο τα γλυκά το πρόβλημα. Μεγάλη συνεισφορά έχει και το αλκοόλ. Η αλκοόλη αποδίδει 7 Θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος 9 Θερμίδες ενώ οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 Θερμίδες ανά γραμμάριο. Είναι προφανές ότι το αλκοόλ προσομοιάζει θερμιδικά με το λίπος. Αν αναλογιστούμε ότι πολλά ποτά περιέχουν λίπος με τη μορφή γάλακτος ή κρέμας γάλακτος γίνεται αμέσως αντιληπτή η θερμιδική επιβάρυνση που προκαλεί το αλκοολούχο ποτό. Ο συνδυασμός του δε με ξηρούς καρπούς που αποτελούν πηγή λίπους κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Παρόλα αυτά οι γιορτές δεν παύουν να είναι ημέρες χαλάρωσης. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά προγράμματα διατροφής στην περίοδο των γιορτών. Οποιαδήποτε προσπάθεια θα στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε τις υπερβολές. Ο τρόπος που μπορούμε να το επιτύχουμε περιγράφεται στις παρακάτω συμβουλές.

Για να απολαύσετε τις άγιες ημέρες χωρίς το άγχος της ζυγαριάς ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:
• Αν είστε καλεσμένοι το μεσημέρι, μην παραλείψετε τελείως το πρωινό. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα και φάτε ένα φρούτο εποχής.
• Γυμνασθείτε πριν από ένα εορταστικό γεύμα. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να απομακρύνει τις ενοχές μας.
• Καταναλώστε ένα μικρό σνακ πριν από την έξοδο σας ώστε να περιορίσετε την πεινά σας. Το αίσθημα της πεινάς μπορεί να «υποτάξει» και την πιο δυνατή θέληση!
• Η συζήτηση δεν παχαίνει! Αντί να τρέξετε κατευθείαν στο μπουφέ, μιλήστε με τους φίλους σας και διασκεδάστε!
• Η ποικιλία των ορεκτικών που μπορεί να συναντήσετε στα τραπέζια είναι μεγάλη. Συγκρατηθείτε και μην ξεχνάτε τις νοστιμότατες σαλάτες. Αποφύγετε τα dressings.
• Αν είστε οι οικοδεσπότες φροντίστε να υπάρχουν στο μενού και κάποιες «ελαφριές επιλογές».
• Φροντίστε να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μια φορά και να μην το ξαναγεμίσετε μετά από λίγο…
• Στολίστε το πιάτο της γαλοπούλας με λίγο ρύζι ή λίγες ψητές πατάτες ,προσοχή όμως στη γέμιση της γιατί μπορεί να είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα!!!
• Φανταστείτε το στήθος μιας γοητευτικής γαλοπούλας…ψήστε το…στολίστε το με πρασινάδα, συνοδεύατε το με λίγο ρύζι ή λίγες ψητές πατάτες και απολαύστε το παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που θα το γεμίσει ο άγιος Βασίλης σας…
• Η ποικιλία των γλυκών είναι ο πειρασμός των ημερών. Προτιμήστε τις διπλές και τα απλά μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες και τα γλυκά ταψιού.
• Παν μέτρον άριστον…και στα μελομακάρονα!!!
• Οι «ξεσκονισμένοι» κουραμπιέδες είναι νοστιμότεροι…
• Ξεχάστε τη λογική του «όλα ή τίποτα», το να τρώτε ακατάπαυστα, όπως και το να μην αγγίξετε κανένα από τα γιορτινά εδέσματα, είναι πολύ πιθανό να αποβεί καταστροφικό.
•Όλες τις υπόλοιπες ημέρες εκτός του ρεβεγιόν καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα συνετό πρόγραμμα διατροφής.
• Για να είμαστε ρεαλιστές, η προσπάθεια να χάσουμε βάρος κατά τη διάρκεια των γιορτών έχει σοβαρές πιθανότητες αποτυχίας. Προσπαθήστε απλά να διατηρήσετε το παρόν σας βάρος.
• Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτεινό σαν τη διάθεση σας…λιτό σαν τη διατροφή σας…και ζεστό σαν την καρδιά σας…
• Μέρες αγάπης…αγαπήστε τον εαυτό σας…το σώμα σας…την ψυχή σας…την εικόνα σας…και χαρίστε του υγειά, ευεξία και προοπτική…αυτά τα δώρα δε χωράνε πάντα στο σάκο του συμπαθέστατου, ασπρομάλλη, «χοντρούλη» με τα κόκκινα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου