Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδί και Φαγητό: Η ιδανική διατροφή για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς


Ποιά είναι η ενδεδειγμένη διατροφή για τους μικρούς μαθητές;
Φέτος η σχολική χρονιά ξεκινά με προκλήσεις τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Τα έξοδα προετοιμασίας για τη σχολική χρονιά περιορίζονται. Η διατροφή των παιδιών όμως δεν πρέπει να μπει στο στόχαστρο των περικοπών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Τα περισσότερα παιδιά στα ελληνικά σχολεία ξεκινούν τα μαθήματα στις 8 το πρωί και τελειώνουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Σε αυτό το διάστημα τα παιδιά πρέπει να έχουν καταναλώσει οπωσδήποτε ένα κολατσιό. Αν η παραμονή στο σχολείο παρατείνεται έως τις 4 το απόγευμα τότε στο κολατσιό πρέπει να προστεθεί και ένα ελαφρύ γεύμα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάθε πρωί όλα τα παιδιά πρέπει να παίρνουν το πρωινό τους γεύμα. Το πρωινό γεύμα βοηθά στην πνευματική διαύγεια και τη σωματική αντοχή ώστε να ξεκινήσει η μέρα με καλή διάθεση, ενέργεια και ευεξία. Άλλωστε μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις από όσα δεν καταναλώνουν πρωινό ενώ συνάμα παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Προτάσεις για πρωινό γεύμα μπορεί να είναι:
• 1 ποτήρι γάλα ημίπαχο + 1 φλ. δημητριακά + 1 φρούτο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι + 1 κ.γ. μέλι ή σταφίδες + 2 κ.σ. δημητριακά + 4-5 κομμάτια ξηρούς καρπούς
• 1 ποτήρι γάλα ημίπαχο + 2 φέτες ψωμί (σπιτικό κατά προτίμηση) + 2 κ.γ. μαργαρίνη με ω-3 λιπαρά + 2 κ.γ. μέλι ή μαρμελάδα σπιτική.
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και 1 σαντουιτσάκι με αυγό, κίτρινο τυρί και τομάτα.

Το κολατσιό στο σχολείο είναι πάντα μία πρόκληση. Συνήθως οι γονείς προτιμούν κάποιο έτοιμο αγορασμένο σνακ που δεν απαιτεί προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση ο γονιός πρέπει να αποφεύγει την αγορά και κατανάλωση προπαρασκευασμένων σνακ και γευμάτων για το παιδί του.

Εύκολες λύσεις αποτελούν:

• το σπιτικό κέικ και οι σπιτικές μπάρες βρώμης και δημητριακών.
• 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα.
• τα σπιτικά μπισκότα
• 1 μπολάκι με φρούτα που δεν χρειάζονται καθάρισμα όπως τα μανταρίνια, τα σταφύλια, οι βανίλιες ή η μπανάνα.
• Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
• Το παστέλι.

Σε περίπτωση που το παιδί παραμένει στο σχολείο μέχρι το απόγευμα πρέπει να παίρνει και ένα ελαφρύ γεύμα. Το ελαφρύ γεύμα πρέπει να είναι μικρό σε όγκο ώστε να μην κουράζει το παιδί στη μεταφορά αλλά και να μη το «βαραίνει» εν όψη της μεσημεριανής μελέτης. Ένα σάντουιτς από το σπίτι με υλικά που δεν κινδυνεύουν από αλλοιώσεις αποτελεί μία καλή επιλογή. Μην ξεχνάμε όμως και τα σχολικά κυλικεία. Τα σχολικά κυλικεία που συμμορφώνονται με τους ειδικούς κανονισμούς παρέχουν στα παιδιά γεύματα υγιεινά και κατάλληλα προς κατανάλωση.

Καλή σχολική χρονιά με σωστή διατροφή, υγεία, ζωντάνια, γνώση, φιλίες και δημιουργικό παιχνίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου