Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Παχαίνει το άγχος;;;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάποιο άτομο ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους δυσκολεύεται να πετύχει το στόχο του ακόμη και αν ακολουθεί το πρόγραμμά του κατά γράμμα. Μία από τις βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι το άγχος.
Όταν ένα άτομο βιώνει μία κατάσταση έντονου και διαρκούς άγχους ο οργανισμός μεταβάλλει τη λειτουργία του και αλλάζει η ορμονική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Συγκεκριμένα σε καταστάσεις άγχους ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στα επινεφρίδια τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη ανήκει στην κατηγορία των καταβολικών ορμονών. Με άλλα λόγια βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού. Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε φυσιολογικά να μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό.
Αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν υποδείξει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες, την παχυσαρκία και το ενδοκοιλιακό λίπος. Να θυμήσουμε ότι η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η κοιλιακή παχυσαρκία είναι συσχετισμένη με καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και με κοινωνικές δυσκολίες, όπως η ανεργία και το διαζύγιο. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η εκκρινόμενη λόγω του στρες κορτιζόλη τροφοδοτεί την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Η συσχέτιση του χρόνιου άγχους με την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα εξηγεί έως ένα βαθμό και την εικόνα των αδύνατων ανθρώπων οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
Συχνά εκδηλώνεται η απορία αν οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορούν να επιρρεάσουν την εκδήλωση άγχους. Η απάντηση δόθηκε σε μελέτη που υπέδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση της διατροφής με το στρες σε παχύσαρκα πειραματόζωα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζωικού λίπους, και όχι η παχυσαρκία, ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης και κατ’επέκταση την αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους.
Συμπερασματικά, αν θέλουμε να μειώσουμε το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό μας άγχος. Όσο αφορά τη διαιτολογική προσέγγιση οι ειδικοί συμβουλεύουν περιορισμό στην πρόσληψης ζωικού λίπους. Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες συνίσταται:
• Να αποφεύγεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κίτρινου τυριού και αλλαντικών σε συχνότητα μεγαλύτερη από μία φορά την εβδομάδα.
• Αντικατάσταση του βούτυρου με προϊόντα που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο.
• Κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Κατανάλωση ψαριού σε συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Για την απώλεια βάρους σίγουρα δεν επαρκεί η αντιμετώπιση του άγχους. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι οι βασικοί μας σύμμαχοι στην καταπολέμιση της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου