Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η διατροφή μας τις ημέρες του Πάσχα


Η νηστεία της Σαρακοστής αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες. Η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα διατροφής βοηθά τον οργανισμό να «αποτοξινωθεί» από το ζωικό- κορεσμένο λίπος που είναι αρκετά επιβλαβές για την υγεία μας. Επιπλέον η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών που παρατηρείται ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Έτσι προετοιμάζουμε και «καθαρίζουμε» τον οργανισμό μας εν όψη του Πάσχα. Η μετάβαση από τη νηστεία στην επιβαλλόμενη λόγω των ημερών «κρεατοφαγία» πρέπει να είναι ομαλή. Δεν είναι τυχαίο που οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη μετά το γεύμα της Ανάστασης και του Πάσχα. Ας δούμε λοιπόν πως πρέπει να διαχειριστούμε τη δίαιτά μας τις τελευταίες ημέρες της νηστείας, το γεύμα της Ανάστασης και του Πάσχα.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι θρησκευτικές μας παραδόσεις προστάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή τη νηστεία και την αποχή ακόμη και από το λάδι. Είναι αρκετά δύσκολο ένα γεύμα να είναι πλήρες θρεπτικών συστατικών μία ημέρα σαν και αυτή. Οστόσω, δεν είναι δύσκολο να κρατήσουμε κάποιες βασικές αρχές υγιεινής διατροφής ώστε να αποφύγουμε πιθανές στομαχικές ενοχλήσεις λόγω της αυστηρότητας της νηστείας. Ένα βασικό σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην δημιουργούνται μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων. Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα προτεινόμενο διαιτολόγιο.
Σημείωση: Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές, αν υπάρχει οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί.
Πρωινό: 1 φλ. τσάι με 1 κ.γ. μέλι + 2 φρυγανιές με ταχίνι και μέλι.
Δεκατιανό: 1 χούφτα ξηρούς καρπούς.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα χταποδάκι ψητό + 1 μπολ σαλάτα (κολοκυθάκια, καρότα βραστά, κρεμμύδι, μαϊντανό και 2 πατάτες βραστές) + 4-5 ελιές.
Απογευματινό: 2 φρούτα.
Βραδινό: 4-5 ελιές + 8-10 κομμάτια ξηρούς καρπούς + σαλάτα + 1 παξιμάδι κρίθινο.
Μεγάλο Σάββατο
Διατροφικά είναι μία αρκετά δύσκολη ημέρα, αφού καλούμαστε να πάρουμε το βασικό γεύμα μας μετά την Ανάσταση που γίνεται τα μεσάνυχτα. Επίσης το βράδυ μετά την Ανάσταση, παίρνουμε το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία. Έτσι λόγω της μακρόχρονης για πολλούς αποχής από τα ζωικά προϊόντα διατροφής και λόγω του προχωρημένου της ώρας πρέπει το βραδινό βασικό γεύμα να είναι ελαφρύ. Γι αυτό το λόγο αυτό η παράδοση επιβάλλει τη μαγειρίτσα.
Η μαγειρίτσα αποτελεί μία ελαφριά επιλογή αρκεί να μαγειρευτεί σωστά. Βασική οδηγία για να μην γίνει βαριά η σούπα είναι να μην τσιγαρίσετε τα συκωταριά και τα κρεμμυδάκια, ειδικά με βούτυρο. Αν επιχειρίσετε κάτι τέτοιο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξαγρυπνήσετε λόγο δυσπεψίας... Το γεύμα της μαγειρίτσας αποδίδει περίπου 500 Θερμίδες και είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για να μειώσετε τη χοληστερίνη του γεύματος χρησιμοποιείστε μόνο το συκώτι και αποφύγετε τα λοιπά εντόσθια. Ακόμη μπορείτε να μην αυγοκόψετε ή να χρησιμοποιείσεται μόνο ένα αυγό για όλη τη σούπα.
Η μαγειρίτσα καλό είναι να συνοδευτεί μόνο με λίγη σαλάτα. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν για την επόμενη ημέρα. Καλό είναι να αποφύγεται τα αυγά ή το επιπλέον κρέας γιατί ο κορεσμός που θα νιώσετε θα είναι πολύ έντονος και η δυσπεψία αφόρητη.
Η υπόλοιπη ημέρα πρέπει να κινηθεί συντηρητικά. Ενδεικτικά προτείνονται τα εξής:
Πρωϊνό: 1 ποτήρι φυσικό χυμό + 50 γρ. χαλβά.
Δεκατιανό: 1 χούφτα ξηρούς καρπούς.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σπανακόρυζο + 4-5 ελιές + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.
Απογευματινό: 2 φρούτα.
Βραδινό: 1 πιάτο μαγειρίτσα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί.
Κυριακή του Πάσχα
Το αρνάκι στη σούβλα έχει την τιμητική του. Μην ξεχνάμε όμως ότι το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για να μειώσουμε τη χοληστερίνη αλλά και το λίπος του γεύματος είναι καλό να αφαιρέσουμε την πέτσα και να αποφύγουμε τα μέρη του κρέατος που είναι κοντά στα κόκκαλα, όπως είναι τα παϊδάκια. Προτιμήστε κρέας από το μηρό που είναι και το κομμάτι με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
Ο πασχαλινός οβελίας πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητα όσο μία μερίδα εστιατορίου και να συνοδεύεται με άφθονη σαλάτα και λίγες πατάτες, ρύζι ή ψωμί. Αν αποφευχθούν οι υπερβολές, δεν θα βιώσετε προβλήματα δυσπεψίας και δυσφορία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί και στα γλυκά. Τα γλυκά του Πάσχα (κουλουράκια και τσουρέκι) είναι πλούσια σε ζάχαρη, ζωικό λίπος και χοληστερίνη. Πέρα από αυτό είναι αρκετά πλούσια σε ενέργεια αφού ένα μέτριο πασχαλινό κουλούρι αποδίδει 120 Θερμίδες και 1 φέτα τσουρέκι 170 Θερμίδες. Δεν υπάρχει λόγος να απέχει κανείς πλήρως από την κατανάλωση τους, απλά η κατανάλωση αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ενδεικτεικά, ένα διαιτολόγιο για την ημέρα του Πάσχα θα μπορούσε να περιέχει τα εξής:
Πρωϊνό: 1 φλ. γάλα + 1 κομμάτι τσουρέκι.
Δεκατιανό: 1 αυγό + 1 φρυγανιά.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρνί (κατά προτίμηση από το μηρό) + 1 πιάτο σαλάτα + 6-7 κομμάτια πατάτες + 2 κ.σ. τζατζίκι.
Απογευματινό: 1 φλ. ελληνικό καφέ + 1 κουλουράκι πασχαλινό.
Βραδινό: 1 πιάτο σαλάτα + λίγο κρέας ή 60 γρ. ανθότυρο ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι + 4-5 κομμάτια ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Καλό Πάσχα σε όλους. Με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου