Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

5 συμβουλές για σωστή και εύκολη απώλεια βάρους


Η απώλεια βάρους είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε πολλούς ανθρώπους φαίνεται σύνθετη και επίπονη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός, υπομονή και επιμονή. Η δυσκολία στο να ακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι πρέπει να εντάξει την έννοια του μέτρου στη διατροφή του. Είναι πιο εύκολο να πει κανείς ότι σταματά μια βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια παρά να την μετριάσει. Αυτό όμως δεν έχει εφαρμογή στην υπόθεση αδυνάτισμα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που κάνουν αυτή την προσπάθεια πιο εύκολη και ευχάριστη.
1. Ακολουθείστε μικρά και συχνά γεύματα
Η κατανάλωση 5-6 γευμάτων ημερησίως (ανά 3-4 ώρες) συντελεί στην εξάλειψη του αισθήματος της πείνας. Για παράδειγμα, έχοντας καταναλώσει ένα ισορροπημένο σνακ το απόγευμα, μειώνεται η όρεξη και συνεπώς το αίσθημα της πείνας πριν το βραδινό γεύμα. Αυτό μας προστατεύει από παρορμητικές επιλογές. Έτσι μειώνεται το ποσό της ενέργειας που θα καταναλωθεί σε κάθε γεύμα και συνεπώς στη διάρκεια της ημέρας.
2. Καταναλώστε φυτικές ίνες
Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη κατά ορισμένων μορφών καρκίνου και της παχυσαρκίας. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης και έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται μέσα στο στομάχι. Έτσι δίνεται η αίσθηση του κορεσμού. Αυτή η ιδιότητα των φυτικών ινών έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια και έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση του αισθήματος της πείνας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, που περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, τείνουν να διατηρούν χαμηλότερο βάρος από όσους ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.
3. Μη μετράτε θερμίδες
Το να προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας παίρνοντας ένα θερμιδομετρητή και μετρώντας πόσες θερμίδες καταναλώνουμε στέφεται με αποτυχία από την αρχή. Το να καταναλώνει κανείς τροφές λιπαρές που του δίνουν ωστόσο τις ίδιες θερμίδες με μία πιο υγιεινή επιλογή θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η εμμονή στις θερμίδες κουράζει ψυχολογικά τόσο το άτομο που ασκεί αυτή την πρακτική όσο και το περιβάλλον του. Επιπλέον η μέτρηση θερμίδων κατά κανόνα συνοδεύεται με ανθυγιεινές επιλογές. Ακόμη και αν καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, θα το συντηρήσουμε με ανθυγιεινές επιλογές με συνέπειες στη σωματική και πνευματική μας υγεία, στην εικόνα σώματος και τη διάθεσή μας. Καλό είναι λοιπόν στην προσπάθεια απώλειας βάρους να ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού ώστε να μας μυήσει στις βασικές αρχές της υγιεινής απώλειας βάρους που όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε.
4. Γυμναστείτε!
Η γυμναστική γνωρίζουμε ότι βοηθά να χάσουμε βάρος επειδή αυξάνει το μεταβολισμό μας. Ναι, αλλά όχι μόνο. Μετά από έντονη άσκηση (ό.τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα) ενεργοποιείται η παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες τις ευεξίας. Η συστηματική άσκηση λοιπόν βελτιώνει τη διάθεση. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα και η συχνότητα εμφάνισης κρίσεων άγχους. Όσο λιγότερο άγχος, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να ψάξουμε τη λύση του στην υπερκατανάλωση τροφής. Ασκώντας το σώμα μας για 150 λεπτά την εβδομάδα με όποιας μορφής άσκηση μπορούμε και μας αρέσει, βελτιώνουμε τη διάθεση και τη σωματική υγεία μας.
5. Καταναλώστε άφθονο νερό
Σε ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, το νερό αντικαθιστά την κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών που περιέχουν σάκχαρα και αυξάνουν την ενεργειακή- θερμιδική κατανάλωση. Επιπλέον η κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει κορεσμό και έτσι να αποτραπεί η υπερκατανάλωση φαγητού στο προσεχές γεύμα. Μεταβολικά δε, το νερό είναι απαραίτητο για το σύνολο των διεργασιών που διεξάγονται. Απουσία υποστρώματος π.χ. νερού οι διαδικασίες επιβραδύνονται, ακόμα και ακυρώνονται. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου για νερό ποικίλουν. Δεν είναι εύκολο να δοθεί μία γενική οδηγία για το πόσο νερό έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός. Ακόμη και στο ίδιο άτομο οι ανάγκες μεταβάλλονται καθημερινά ανάλογα με τη διατροφή, τις καιρικές συνθήκες, τη φυσική δραστηριότητα κ.α. Ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί η πιθανή αφυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων. Το χρώμα των ούρων πρέπει να είναι πάντοτε λευκό ή υποκίτρινο. Σε περίπτωση που το χρώμα των ούρων είναι πιο σκούρο συμπεραίνουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό. Μελ λίγα λόγια, και σε αυτή την περίπτωση το σώμα μας μιλάει κ δίνει τα σημάδια του, το θέμα είναι να τα δούμε εμείς.
Σε κάθε περίπτωση η παχυσαρκία αποτελεί μία νοσογόνο κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η επιθυμητή απώλεια βάρους πρέπει να επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς. Ένας καλός ρυθμός απώλειας προσεγγίζει το 1% του βάρους εβδομαδιαία. Η αργή απώλεια συντελεί στην απώλεια λιπώδους ιστού και στη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ας ξεχάσουμε σιγά σιγά τα θαύματα και τους θαυματοποιούς. Τέλος, ας μη βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε μία προσπάθεια επιτυχημένη. Η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία όταν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατηρούμε την απώλεια μακροχρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου