Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Η ασφάλεια και η ποιότητα στη διατροφή της εγκύου.

Η περίοδος της κύησης είναι μία εποχή που η γυναίκα πρέπει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην υγεία και τη διατροφή της. Στο σώμα της εγκύου συμβαίνουν πολλές αλλαγές που αποσκοπούν στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και το θηλασμό. Η εγκυμονούσα πρέπει να δίντει ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα της τροφής της καθώς και στην ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνει.

Η ποιότητα της διατροφής της εγκύου

Η έγκυος πρέπει να φροντίζει να καταναλώνει μία ποικιλία τροφίμων που θα της εξασφαλίζουν επάρκεια σε βιταμίνες και σε ανόργανα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζοντια αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό όξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε,D και C. Στον πίνακα 1 αναφέρονται τροφές πλούσιες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Πίνακας 1.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΗΓΕΣ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
γαλακτοκομικά προϊόντα, σολομός, σαρδέλες (με το κόκαλο), οστρακοειδή, μπρόκολο, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα.
ΣΙΔΗΡΟΣ
συκώτι, κόκκινο κρέας,  όσπρια (φασόλια), ξηροί καρποί,
εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
γάλα, ξηροί καρποί (καρύδια), θαλασσινά, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, μπανάνες, αβοκάντο, σοκολάτα, καλαμπόκι, αρακάς, καρότα, μαϊντανός.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ (ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ)
συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια), λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, όσπρια (φακές), φρούτα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
συκώτι, μοσχάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί), ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλα), κρόκος αυγού, εμπλουτισμένη μαργαρίνη, βούτυρο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
φυτικά έλαια (ελαιόλαδο), μαργαρίνη, φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί (καρύδια), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπαράγγια), τομάτα, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, βρώμη, σίκαλη, αυγά, θαλασσινά (αστακός, σολομός, τόνος), φρούτα (βατόμουρα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια γκρέϊπ φρουτ), σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λάχανο, τομάτες και χυμός τομάτας, φράουλες, εμπλουτισμένα δημητριακά,
εμπλουτισμένα ποτά φρούτων.



















































H υγιεινή και η ασφάλεια στη διατροφή της εγκύου


Κατά την περίοδο της κύησης είναι απαραίτητο να είμαστε σχολαστικοί με την υγιείνη της τροφής και του χώρου παρασκευής του γεύματος. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του γεύματος είναι απαραίτητο να ακολουθείται σωστή αποθήκευση, επεξεργασία τροφών και παρασκευή γεύματος. Με άλλα λόγια

Ø       Να ελέγχεται η θερμοκρασία συντήρησης τροφίμων για κάθε τρόφιμο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση τρφίμων να είναι καθαρά. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούνται σκεύη από εύκαμπτο πλαστικό υλικό. Τα υλικά αυτά όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες παράγουν επικύνδυνα παράγωγα τα οποία περνούν στην τροφή.
Ø       Να προτιμάται το ψήσιμο στο φούρνο και το βράσιμο σε χύτρες ταχύτητας και να αποφεύγεται το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, στη σχάρα και στα κάρβουνα
Ø       Να χρησιμοποιείται διαφορετικό ξύλο κοπής για την προετοιμασία ωμών και μαγειρεμένων φαγητών.
Ø       οι πλαστικές επιφάνειες κοπής πρέπει να πλένονται καθημερινά και να αντικαθίστανται τακτικά, ενώ οι ξύλινες επιφάνειες πρέπει να μπαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ø       Χρήση καθαρού (πόσιμου) νερού για την παρασκευή και το πλύσιμο των τροφίμων.
Ø       Τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών (αποφυγή χρήσης υφασμάτινης πετσέτας).
Ø       Κατανάλωση ψαριών με μέτρο (περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο και μόλυβδο).
Ø       Εκτός σπιτιού το νερό μεταφέρεται σε ένα γυάλινο σκεύος ή ένα θερμός. Τα πλαστικά εύκαμπτα μπουκαλάκια που αγοράζουμε νερό συχνά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και οι επικίνδυνες ουσίες περνούν στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου