Διατροφή, άσκηση και υγεία...

Ονομάζομαι Φανή Πρεβέντη και δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής. Θα ήθελα πολύ να μου μεταφέρετε τα σχόλιά σας ώστε να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία. Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση και να εντοπίσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν....

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η μεσογειακή δίαιτα

Η μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στον τρόπο διατροφής και στα προϊόντα που κατανάλωναν οι κάτοικοι της λεκάνης της Μεσογείου τους προηγούμενους αιώνες. Εμπνέεται επιπλέον σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο διατροφής των κατοίκων της Κρήτης έως και τη δεκαετία του 1960.
Ένας τεράστιος αριθμός μελετών έχει διεξαχθεί σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, υπέρτασης, ορισμένων μορφών καρκίνου και συνδέεται με τη μακροζωία.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής τα τρόφιμα κατατάσσονται σε ομάδες ανάλογα με τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Οι βασικές ομάδες τροφίμων είναι έξι.
1. Ομάδα αμύλου
(π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, παξιμάδια, δημητριακά, πατάτες, αρακάς, καλαμπόκι)
2. Ομάδα γαλακτοκομικών
(π.χ. γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο)
3. Ομάδα φρούτων
(όλα τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί τους)
4. Ομάδα λαχανικών
(όλα τα λαχανικά ωμά και βραστά εκτός από τα αμυλώδη)
5. Ομάδα κρέατος
(όλα τα είδη κρέατος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγό, τυρί)
6. Ομάδα λίπους
(ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σουσάμι, βούτυρο, σπορέλαια)

Αυτές είναι οι κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τα τρόφιμα. Μέσα σε αυτές υπάρχουν δευτερεύουσες κατηγορίες που διαχωρίζουν τα τρόφιμα ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε λίπος και την ποιότητα των λιπαρών που περιέχουν. Επίσης υπάρχουν τρόφιμα-εξαιρέσεις όπως τα όσπρια. Τα όσπρια συνδυάζουν τις ιδιότητες των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα του αμύλου με αυτές των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα του κρέατος.
Το διαιτολόγιο της Μεσογειακής διατροφής περιέχει σε καθημερινή βάση αμυλώδη τρόφιμα κατά βάση ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, γάλα και γιαούρτι και ελαιόλαδο.
Ορισμένες φορές την εβδομάδα καταναλώνεται ψάρι, κοτόπουλο, αυγά και τυρί. Το κρέας περιορίζεται στο να καταναλώνεται ορισμένες φορές το μήνα όπως και τα γλυκά. Το κρασί μπορεί να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση αλλά πάντα με μέτρο. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε πως το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής ενθαρρύνει την καθημερινή άσκηση.
Η μεσογειακή διατροφή εκτός από το ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται ορίζει την ποσότητα και την συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται. Στη διατροφή πρέπει να υπάρχει ποικιλία. Το κάθε τρόφιμο περιέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Κανένα τρόφιμο δεν παρέχει από μόνο του όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και στις ποσότητες που τα χρειαζόμαστε. Ο συνδυασμός και η εναλλαγή τροφών είναι αυτά που θα μας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή σωματική και πνευματική υγεία καθώς και για την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.
Μέσα σε αυτό το μοντέλο που περιγράφηκε περιέχονται τρόφιμα με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Το κάθε ένα από αυτά αποτελεί θέμα για ξεχωριστό άρθρο. Στα επόμενα τεύχη θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να τα εκτιμήσουμε περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου